-

Vårens blommor är medicin för själen.

2013-03-31 @ 12:10:00
Lite här och var hemma hos oss finns nu påskliljor och lökblommor av olika slag för att få njuta lite extra av allt det fina. Jag tror att det är sånt som gör en lugnare, mer harmonisk och inte tala om att man trivs hemma när det är fint. Än så länge får man köpa dem i affärer men snart kan man njuta av allt som naturen har att bjuda på. 
Vårat köksbord har ofta blommor, inte någon stor dyr bukett utan bara något som ger färg.
 

Konsten att variera sig.

2013-03-29 @ 09:19:00
Det finns inget som är tråkigare när man försöker gå ner i vikt att gå runt och vara hungrig. Man blir grinig, trött, irriterad helt i onödan. Det är därför jag gillar LCHF, man blir mätt och att inte bara äta sallad utan varm mat gör att jag mår bättre och står mig längre, samt att jag slipper topparna och dalarna som jag får när jag äter kolhydrater. 
Och istället för att tänka på allt som man inte får äta så kan man ser allt man får äta, vilket är hur mycket som helst! Och tänker man bara till blir maten inte ett straff utan en njutning, precis som det ska vara.
 
Tidigare i veckan gjorde vi pannkakor enligt 56kilos recept, inte alls dumt! Lite svårt att veta bara hur länge de skulle stekas innan de var färdiga bara. 
 

Släpp in barnen i köket!

2013-03-28 @ 09:28:00
Det är viktigt att låta barn få utvecklas, få misslyckas och få vara en del i vardagen. Att få laga mat och få följa middagen från råvara till maträtt på bordet och då få känna sig stolt och få presentera det vi gjort.
Självklart kan barn inte förväntas göra allt, barn ska helt enkelt inte göra allt. Men barn kan göra massor! Som att skära grönsaker, steka enklare saker (med en vuxen i härheten), baka, duka och sen även diska och göra fint efter.
Det viktigaste av allt är att man har tid att laga maten eller vad man nu ska göra. Att stressa tillsammans med barn är meningslöst. Då kan man hellre slänga in en färdig lasange från frysen i ugen och istället spela memory eller något under tiden. Det är när man stressar som man bränner sig och gör misstagen så chilla och ha kul istället. 
 
Här är Max som steker äggröra, rödlök (därav solbrillorna) och champinjoner till frukost.

Bikinin ska åter bli min vän.

2013-03-27 @ 09:10:00
Efter en höst och vinter full med godsaker har det satt sina spår. Så om bikinin ska få sig en ärlig chans denna sommar är det bäst att jag gör något nu. Så jag tänker göra samma sak som förra våren vilket var ett race med LCHF på mitt eget sätt. Det vill säga att jag äter inte sjuka mängder med fett utan jag tar bort kolhydraterna och ersätter som med grönsaker. Samt att jag inte äter efter 19:00 på kvällen. 
Så nu får ni stå ut med mina bilder på omeletter och annat som jag lever på. Självklart kommer fortsätta baka också, men det får någon annan äta upp.
Så vill ni köpa ett eller flera surdegsbröd så får ni ropa till så fixar jag det mer än gärna!
 
 
Dagens frukost blev en omelett med skinka, ost och tomater. Gott och enkelt!

Recept på musslorsoppa/musselgryta.

2013-03-26 @ 10:00:00
En sak är säker. Jag gjorde ett megakap när jag för för Johan. Han kan komma på nya rätter, ser kombinationer som jag aldrig skulle drömma och lyckas ofta med bravur! Som i helgen när han gjorde en musselsoppa som vi serverade med surdegsbröd (såklart ;-))
 
Här har ni receptet:
3dl vispgrädde
2dl matlagningsgrädde
1 ölkorv, av valfri smak. Vi hade cabanossy 
1 fint hackad gullök
1 msk tomatpure
1 tsk sambal olek
1 paket frysta kokta musslor 450g ( finns på ICA Maxi) som har fått tina
Salt
Svartpeppar
 
Gör så här
 
Fräs lök och korv tills löken är mjuk. Tillsätt tomatpure ,sambal  och fräs runt.
Tillsätt grädden och låt koka ihop
Tillsätt ev lite peppar och salt om det behövs.
När smaken på grunden är till behag tillsätt musslorna och låt de bli varma.
Serveras med en bit bröd
 

En av många fördelar med att plugga som mamma.

2013-03-25 @ 13:05:00
Att plugga och ha små barn har sina för- och nackdelar såklart.
Idag är det en sådan dag som fördelarna slår igenom totalt! Jag är färdig med dagens plugg och går nu och hämtar barnen på dagis som jag för övrigt lämnade där klockan 9. Vi får massor med tid tillsammans, så nu ska vi plocka påskris och njuta av solen som vågat sig fram. 
 
Nackdelarna kan jag räkna upp en annan dag, för nu har jag inte tid, längtar efter barnen!
 
Tack och hej leverpastej!
 
Älskade lilla Hugo och jag.

KrisSMS.

2013-03-24 @ 16:37:55
Igår var jag ett nervsammanbrott, min ork var som bortblåst. Barnen var snorjobbiga, vägrade göra det vi sa till dem, skrek och spelade Allan totalt. Jag skickade ut ett krissms till mina och Johans föräldrar om hjälp, inom fem mintuter var det löst. Johans föräldrar passade dem igår eftermiddags så att Johan och jag kunde planera huset, flytten, tapeter, färg, rivning, firmor som ska fixa saker osv. På kvällen slappade familjen i soffan, såg film och tog det lugnt. 
   Imorse kom mamma och hämtade killarna för att åka på familjejympa och sen åka till Tofta en sväng på eftermiddagen. Detta betyder att jag fick hjälp av Johan med skolan, vi har varit på afternoon tea och pratat hela meningar utan att bli avbrutna hela hela tiden. Tystnaden har varit fantastisk men nu längtar vi hem våra guldklimpar. Och vi är nu redo att möta nästa vecka, trötta men inte lika trötta som igår och vi kommer fixa även denna vecka för här ska påskpysslas till tusen! Och vem blir inte glad av att ha ett hem fyllt med kycklingar?
 

Klagosången över detta vinterland.

2013-03-22 @ 12:05:03
Nu släpper jag skolan för idag. Tack och lov! För hu va segt det är med vetenskaps(skit)teori..... Nu vill jag ha sommar, åka till Fårö, mysa med familjen, slippa stora jackan och snöstormar och att inte behöva stå på ändan varje gång man sätter ut en fot i årtusendets vintrigaste år.
Att inte behöva dra på overaller med alla dess tillbehör på barnen hela tiden. Bråka om att det inte alls är bra med übertunna vårmössan när det är full snöstorm.
 
Nej, ge mig sommar, NU!!!
 

Här händer det grejer!

2013-03-21 @ 08:43:53
Igår sålde vi lägenheten, skrev på alla papper, skakade hand och allt som hör till. Eftersom jag är förkyld och allmänt klen så innebär det samma sak varje gång jag blir förkyld, jag får ont i lederna, så att ta i hand både före och efter påskrivning var en plåga. Jag ville skrika rätt ut att "du knäcker min hand!" men eftersom jag är en vuxen normalt fungerande människa log jag och tänke att det går fort över. 
På kvällen åt vi middag hos mamma och pappa, båda mina systrar är nu på ön så vi passade på att träffas alla på en gång. Max och Hugo var lyriska över att få träffa dom och kvällen sprang iväg.
Idag har dagis stängd dag så barnen är hemma men jag sitter med skolan som vanligt, har ett seminarium som jag inte ser fram emot... Men det är väl bara till att köra av det.
Självklart har jag en stor surdeg som ligger och gosar till sig och väntar på att få lyxa till det för oss vid kvällens soppa. Och som ett extra stort plus så fick vi tillbaka en fin summa på skatten.
Så imorgon kväll ska vi fira med skumpa och goooood mat.
 

Skitmorgon!

2013-03-20 @ 09:07:07
Jag vaknade förkyld, drog upp täcket till näsan, sen kom Max in ropade "Det snöar!"..... Då ville jag bara gråta.... Täcket åkte upp över huvudet och önskade att nästa gång jag drog ner täcket var det solsken och jag skulle må toppen. Men så var det inte. Men nu pluggas det Vetenskapteori och Metod.... Tack och lov blev det en god frukost och att jag har fina klasskompisar som förgyller min dag.
 
Min nya äggkopp.

Hotellfrukost fast hemma.

2013-03-18 @ 09:30:00
Häromdagen pratade jag frukost med några vänner. Det visade sig att de var verkligen inga frukostmänniskor. Själv skulle jag utan tvivel önska som sista måltid i livet en riktigt god frukost. Under frukosten samlas familjen inför dagen, vi pratar, är utvildade (iaf någelunda), är riktigt hungriga och njuter i fulla drag av allt som plockats fram. Det brukar sluta med att halva kylskåket kommer fram, bröd, frukt och tända ljus står alltid på menyn. Så nu tänkte jag visa hur det kan se ut hos oss en vanlig helgmorgon.
 
 

Recept på edamerbönor

2013-03-17 @ 23:03:00
Detta jag känner är nästan som en skyldighet mot er alla, att dela med mig av detta busenkla och vansinnigt goda för stora som små recept på edamerbönor. För er som aldrig ätit dessa bönor tidigare så ska man inte äta upp själva skalet utan man tar tag i ena ändan sätter bönan i munnen biter lätt till och drar ut bönan igen, kvar blir kryddorna och bönorna i munnen. Max fixar det galant men Hugo pillrar sönder skalet med fingrarna men hela familjen skulle kunna äta ihjäl sig på dessa magiska bönor så därför serverar vi dem så ofta vi bara kan.
Vi köper våra bönor på ICA i frysdisken, har ännu inte hittat dem någon annan stans.
 
Recpet:
färsk ingefära, några nypor
sichuanpeppar, hel eller mald i kvarn
matolja
flingsalt
 
  1.  Riv ingefäran, strö över peppar efter behag. Lägg i en kall stekpanna med rikligt med olja.
  2. Värm på och skicka i bönorna, rör runt.
  3. Avsluta med att strö flingsalt över.
Varsågod!
 
 

Mitt älskade kök!!

2013-03-16 @ 10:00:00
Oj vad jag kommer sakna vårat älskade kök när det är dags att flytta. Huset har såklart många fördelar som vi ser fram emot men samtidigt så kommer vi verkligen sakna det vi har nu. Allra mest köket som blev så fantastiskt bra, med lådorna, skåpen, ljuset, alla bänkyta. Hur det såg ut innan kan ni se här. Så nog kommer det göra lite ont i hjärtat att packa sig ut härifrån när det blir dags för det.
 

En riktig fredag.

2013-03-15 @ 16:43:03
Nu är jag slut i varenda liten cell. Har idag skrivit tenta i Psykiatri, halva tentan var som förväntat och halva var som ett enda stor frågetecken.... Vi får se vad det blir av det hela om sådär två veckor. Men jag är nöjd med min dag, har kört fjärde träningspasset för denna vecka vilket betyder att det kommer bli hela fem pass denna vecka, imorgon väntas spinning medan Max dansar. Känner mig så nöjd med min träning, det är ju så kul att röra på dom lurviga och känna takten, utmana kroppen både fysiskt och psykiskt. 
 
Idag har vi även haft vad vi tror sista visningen av lägenheten och det känns skönt.
Nu invänts fredagsmys med hemmagjorda hamburgare och slappande i soffan. 
 
Önskar er en riktigt skön kväll, skit i snön och tänk på allt som du har att vara glad över, det tänker iaf jag göra!
 

Recept på gudagoda muffins med hallon, äpple och crumble.

2013-03-14 @ 09:32:52

Sätt ugnen på 175 grader.

Grundrecept

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk
  • Skalet av 1 citron
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
Ett gäng med hallon och ca 2 äpplen, sen är det bara fantasin som sätter stopp för vad ni vill ha i muffinsen, om det är dumlekola, mörk choklad, andra bär eller frukter. Bär och frukter gör att muffinsen upplevs saftigare och den blir godare när den varit i frysen. Jag hade kanel på mina äpplen, det passar fint ihop tycker jag som älskar äppelpaj.
 
  1. Smält smöret på låg värme. Häll sedan i mjölken och citronskalet, ta bort kastullen från värmen och låt stå.
  2. Vispa sockret, äggen och vaniljsockret på hög fart i några minuter tills den blir riktigt hård och fin.
  3. Blanda mjölet, bakpulvret och saltet i en egen bunke.
  4. Häll i smöret i äggblandningen och rör om.
  5. Vänd slutligen försiktigt ned mjölblandningen i smeten precis så att den går ihop.
Crumble
  • 75 gram kallt smör
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
Blanda allt, använd handen till att knipa ihop degen. Det kommer troligen bli crumble över, detta fungerar fint att lägga på lite frukt och ha som smulpaj vid ett senare tillfälle.
 
Steg nr 2.
  1. häll nu smeten i formar så det fyller halva.
  2. stoppa i fyllningen, dvs bären, frukten, chokladen i formen,
  3. lägg crumble uppepå och avsluta med något bär överst.
  4. In i ugnen och låt stå ca 20 minuter.

Jag en äkta husmor?

2013-03-13 @ 20:44:01
Mari Winarve kom hem till mig idag och hade lite frågor om husmorstrenden och hur jag ser och tänker på det. Det blev en intressant diskussion och med tanke på att jag inte gjort något liknande tidigare kan jag erkänna att jag svettades säkert två liter. Men nog blir jag glad när andra uppskattar det jag gör så det känns toppen. Dessutom fick hon mig att inse att jag är betydligt mycket mer husmor än vad jag tidigare trott, vilket ni kommer märka om ni lyssnar imorgon 11:30 på Radio Gotland.
Muffinsen som jag bjöd på kommer jag lägga ut recept på imorgon.
 

Radio Gotland och jag.

2013-03-13 @ 15:30:00
Radio Gotland ringde mig häromdagen och ville att jag ska vara med i ett av deras program angående bakning, självklart blev jag rörd över förfrågan och tackade ja. Så nu sitter vi här och pratar bullar, muffins, kakor, bröd och allt kul som hör där till. Programmet kommer sändas imorgon förmiddag om ni vill lyssna.
 

Angående recepten på bullar och surdegsbröden!

2013-03-13 @ 08:23:00
Va glad jag blir när ni är så många som på olika vis kontaktat mig och vill ha recept på mina bröd och bullar!! Jag har klurat på hur jag ska göra angående recepten då det är så att jag utgår från min husgud tillika bibel Pizza och Bröd som Martin Johansson skrivit. Jag dyrkar boken från pärm till pärm och den inspirerar mig snudd på dagligen. MEN så är det som så att han skriver inte bara ut ett recept sen är det klart. Utan han skriver även hur man ska göra för att lyckas, hur det ska se ut, hur degen ska kännas och det är många och långa förklaringar och därför har jag insett att jag tipsar er alla som också vill smaka dessa bullar och bröd att köpa boken och bli lika brödnördiga som jag. (Brödnörd= positivt laddat ord ;-))
Martin har självklart en blogg som ni kan kolla in här. Där ger han massor av tips och information om hur man lyckas.
Självklart kommer jag fortsätta dela med mig av mina recept när jag bakar sånt som inte kräver en mindre novell. Hoppas att ni inte blir allt för besvikna nu!
 
 

Tillbaka i skolbänken = bullbak!

2013-03-11 @ 21:46:00
Ja nu var praktiken slut som sagt. Lite tomt var det allt att inte cykla bort till alla som jag lärt känna de senaste veckorna. Men istället var det bara att sätta fart inför tentan på fredag..... Därmed blev det även bullbak. Fylla på frysen inför vårens utflykter. Jag vet att jag skrytit om dessa bullar tidigare, men de är värda att skrytas om för de smälter bokstavligen i munnen. Man skulle kunna äta ihjäl sig på dessa utan tvivel! Och efter kvällens 90 minuters spinningpass kunde man få njuta av en ynka bulle utan att ha minsta lilla dåliga samvete. 
 

Nutellakakor

2013-03-11 @ 14:53:00
En gammal vän till mig la ut detta recept för lite sen på sin blogg och självklart var jag tvungen att testa detta enkla recept. Så jag och Max satte fart och det visade sig att både min misstanke om att de skulle vara lätta att göra samt att de skulle bli himmelska föll in. Dom är magiska! Här har ni Johanna som jag knyckt recpetet från. 
 
2,5 dl nutella
1,2 dl socker
2,4 dl mjöl
1-2 ägg

Blanda allt o ta ett ägg i taget, är det ett stort ägg kan det räcka med 1. 
Rulla kulor (ca 20st) o ställ in dem i kylen en liten stund. Tryck till dem med ett glas med plan botten så de blir platta. Grädda i ugn 175grader i ca 6-8 minuter. Låt den inte bli torra i mitten utan de ska vara som kladdkaka, då är dom perfekta!
 
 
 

Paranoia hit och dit!

2013-03-11 @ 08:14:37
Denna vecka kommer jag ägna åt en sak..... Knöla in hela psykologikursen inför tentan på fredag. Så nu är det bara att köra på, tur att det är spännande!! Dessutom har fåglarna måndagskör för mig utanför fönstret, solen skiner, skitkallt är det  och det väntar ett 90 minuter spinningpass på mig till kvällen. 
 

Sommar, sol, bad, värme, lycka (kom snaaaart!)!

2013-03-10 @ 09:10:00
Detta år bara springer fram, känns som att det var nyår förra helgen, men vi är redan i mitten av mars! Det ger hopp om att snart, snart, snart kommer sommaren. Längtar efter att slippa overaller som behöver tvättas fyra dagar i veckan, vinterkängor som är så blöta att trots att de legat på varmt element inte torkar under natten bara för att barnen numera simmar på dagisgården............. Som sagt, nu kan värmen få komma! 
 
Att få ha en heldag på Tofta, slappa, skratta, busa, bada, umgås med vänner och familjen, äta sandiga äggmackor och inte bry sig om annat än att ha det bra är något jag längtar efter nu. I sommar ska jag ha liiiiiiiite mera ledigt än förra sommaren. Men jag ska jobba på förlossningen, BB och gyn i år också, längtar efter alla små mirakel, fina familjer och härliga kollegor.
 
 

Gissa vad som bjöds till frukost idag?

2013-03-09 @ 09:00:00
Nybakat, gott surdegsbröd såklart! Tihi!!
 
Nu ska det dansas för Max del och jag ska på spinning, känner på mig att det blir en fiiiin lördag.
 
Trevlig helg på er alla!
 

Sista dagen är gjord inom psykiatrin och toppbetyg!

2013-03-08 @ 08:07:00
Då har det redan gått fem ursnabba veckor. Hur dessa redan hunnit passera kan jag verkligen inte förstå. Men en sak vet jag, jag är såld på personalen som jobbar på såväl MÖT, BUP, Beroendeteamet och slutenvården. Vilka jobb de gör!! De brinner för sina uppgifter, de vill utvecklas och att deras patienter ska må så bra som det bara är möjligt. De är inte rädda för att ställa obekväma frågor och de har utvecklat mig som människa och som blivande sjuksköterska mer än vad jag hittills gjort under utblidningen. 
Jag har kommit till insikt om att det är sorligt att det ska vara en skam att vara psykiskt sjuk, att det kan vara ofantligt jobbigt för en hel familj när någon blir sjuk. 
Samt att jag känner att jag har fått nya verktyg till hur jag kan bemöta mina barn. Och att inse att trots att de kan vara riktiga überhypade skitungar så är dom ändå helt normala och att det är en bit av att vara just dem.
Men även hur vårt bemötande mot våra medmänniskor kan påverka så mycket mer än vad vi kan tro, kanske inte just i denna stund men längre fram i tiden.
 
Jag känner mig så glad för att jag fått haft dessa underbara handledare som jag stött på under dessa veckor, personer som stått ut med mina frågor, undringar och alla skratt som vi delat.
 
Att jag dessutom satte toppbetyg på alla punkterna känns så ofantligt bra, en lättnad och än en gång en känsla av revansch mot det hemska jag var med om för ett år sedan. Men som jag blir påmind från alla håll och kanter så är det att jag kommer gå starkare och rikare ur det hela i slutändan än om jag inte råkat ut för dessa hemska handledare som jag då hade. Sedan länge tillbaka nu har jag börjat byta ut allt negativt de gav mig mot styrkor, mot medventen kunskap och förståelse. Och för lite sen sa en man till mig att jag kommer en dag vara glad över att ha erfarenheten och kommer använda den till något riktigt bra, just för att jag är en sådan person som har möjlighet att påverka och utveckla. Jag ska en dag se till att han har rätt för aldrig ska någon annan student behöva uppleva det jag gjorde någon mer gång.
 
Nog med djupt blaj, idag ska jag börja plugga inför kommande tenta som är om en vecka i psykologi, spännande med otroligt mycket att läsa in dock....
 
 
 
 
Jag tycker denna blomma symboliserar psykiatrin på ett fint sett, den är vacker på ett oväntat vis som intresserar och man är rätt övertygad om att en dag kommer den blomma upp igen.

Surdegsbröd är livet!

2013-03-07 @ 09:26:00
Ja vad ska man säga, baka för mig är avkoppling, harmoni och kärlek. Jag älskar att se hur brödet stegvis utvecklas och sen känna doften sprida sig genom hemmet. Barnen ber om att få äta mitt bröd istället för köpebröd och gissa om det gör mig glad, med tanke på de hårda kanterna och sega insidan är det inget bra val för klenisar. Därför säger vi här hemma att det är tandgympa. ;-) Dessutom slipper de allt socker som finns i vanligt bröd då detta innehåller endast, mjöl, vatten, salt, tålamod och en nypa magi. 
 

God morgon Visby!

2013-03-06 @ 07:00:00
Denna härliga utsikt möts vi av nu var morgon, inte konstigt att man blir på så glatt humör därefter. 
 

Småkakor.

2013-03-05 @ 08:55:00
 
Bakelser, bullar och cupcakes i all ära men ibland räcker det himla fint med något litet sött till fikat. Dessutom är dom superlätta att göra och dom går att variera till det oändliga. Dessutom passar dom utmärkt att baka tillsammans med barnen.
 
Grundrecept:
5 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 1/2 dl florsocker
300 g kallt smör
1/2-1 msk kallt vatten
 
1. Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke.
2. Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Men bara precis så att det går ihop.
3. Häll i vattnet och arbeta ihop degen.
4. Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst en timme.
5. Välj smaksättning efter behag.
 
Tex på smaksättning:
Hallonsylt
Choklad, riven
Mandel
socker och kanel uppepå.
osv. :-)
 
Lycka till!

1/2 årig bröllopsdag samt att vi firar världens bästa make och pappa som fyller år!

2013-03-01 @ 10:00:00
Oboy va tidigen springer fram, det har redan gått ett halvår sedan vi sa JA vill varandra, sen vi var med om en magisk dag och kväll. Ett dygn vi alltid kommer minnas med solsken. 
Men idag är det inte bara 6 månaders bröllopsdag utan även Johans födelsedag! Självklart firas han dagen lång med sång, paket, tårta och mycket mer. 
 
Största grattis till min fina fina Johan och till oss som make och maka.