-

Veckans dilemma.

2009-10-26 @ 14:06:05

    Jag snubblade över en blogg där en kvinna berättar öppet om hur det är att föda barn och allt där till. Hon säger att hon skriver för att när hon själv var gravid sökte hon sanningen och inget annat än sanningen om hur det är att föda barn. Min fundering är då varför ska hennes historia säga något om hur det är att föda barn, hon är ju faktiskt bara en av alla jordens mammor som fött barn och jag betvivlar att alla bara för att man läser om hur andra har haft sina förlossningar så kommer man förstå hur det kommer bli den dagen man ska till att klämma ut ungen. Självklart tror jag det är bra att som gravid att ställa in sig på att det kommer göra satans-jävla-skit-ont men att berätta om allt i detalj tror jag inte gör så många lyckligare, bara skrämda.

    Själv hade jag en av jordens genom tiderna segaste förlossning (enligt mig själv), jo jag mådde pyton och kände efteråt att "jag är fan värdelös på att föda barn". Det tog mig flera månader att komma över denna hemska upplevelse, men varken under min bearbetning av det hela eller efter har jag aldrig känt att det är något jag ska i detalj berätta om för andra människor, speciellt inte gravida och för tjejer som ännu inte fött barn. Visst är det det största som händer i livet och jag förstår av den anledningen att det är många som vill dela med sig av sin/sina berättelser, men då handlar det om finess att veta när det passar sig att dra sina berättelser om blod hit, spya dit, sprickor och lustgas till 1000. Att prata om det i personalrummet bland folk som inte har barn är ett sådant ställe där det inte passar sig,enligt mig. Dom som inte har fått barn har också rast och rätt att sitta i fikarummet utan att bli äcklade av allt snack som krystande och sugklockor. Vad vet vi om deras inre känslor och tankar, om förlossningsrädslor eller om dom är ofrivilligt barnlösa och har försökt i flera år. Det är ingen rättighet man har som förälder att berätta om allt som hände den stora dagen. Varför räcker det inte att bara säga om någon frågar mitt i kaffet hur man hade det att "jo det gick som på räls" eller "nja, det var ingen dans på rosor direkt". Det brukar räcka för att folk ska förstå.  Sen kan man dela hela storryn en annan gång när det inte finns andra i närheten som inte fött barn.

   Jag har inte skrivit någon förlossningsberättelse pga att den skulle bli för lång, helt ärligt. Jag har börjat flera gånger men jag blir aldrig klar, timmarna på förlossningen var så många. Men skulle jag någon gång berätta så skulle det stå med stora bokstäver "MEN DETTA ÄR MIN HISTORIA OCH BARA MIN!". För jag förstår att förlossningar som min är lika vanliga som det finns barn som föds i bilen till BB och dom är inte många. Så därför skulle jag aldrig vilja ge sken av att det är så "en förlossning går till". Det är lite som att säga att "Nej flyg inte till Bromma med Gotlandsflyg, när jag gjorde det så var det massor med luftgropar och så var killen bervid mig full."
Fattar ni var jag vill komma?


Nå vad tycker ni, är det jag som överreagerar eller håller ni med om att förlossningssnack passar sig inte på alla platser?



Kommentarer
Postat av: julia

jag som tillhör en minoritet av läsarna på denna sida som INTE fått barn eller planerar att skaffa barn kommande tiden i mitt liv... kan ju säga att jag håller med min syster! jag blir oftast extremt avskräckt när folk ska leka VM i värsta förlossning. Det är meningar som "sprack upp till ryggraden " och annat sånt smått och gott som gör att jag nöjder mig gott och väl med en systerson ,,,ett tag fram över iaf! Jag fattar inte vad som är poängen med att försöka brcäka varnadra vem som svettades mest och vem som svimmade flest gånger. Ungen ska ju ut och ingen kropp kan ju fungera lika. Alla reagerar väl på olika saker? varför sitta och då måla upp en bild av något då... Nä! Jag mår ofta dåligt (psykiskt)när ja hamnar i dessa sällskap då detta tas upp på tal. Bespara detta till mammagrupper och sånt där de är helt okej att diskutera hur stygnen i underlivet var...

Tack för min talan :)

...ps. de är inte så att ja inte tycker ni alla gör ett jäkla bra jobb som trycker ut söta kids! ja skulle som sagt inte fixa de................i dags läget ;)

2009-10-26 @ 14:36:18
URL: http://chulii.blogg.se/
Postat av: Jenny

Håller med!

INGEN förlossning är den andra lik och det FINNS ingen sanning. INGEN sanning. Förrutom att man på ett eller annat sätt får ut sitt barn. Thats it.



2009-10-26 @ 15:23:02
Postat av: nina

Jag håller med dej att det passar inte att prata om det i personalrummet. Folk bör ha chansen att slippa höra.

Men annars är jag av den åsikten att jag älskar fok som berättar sanningsenligt och öppet om sig själva å sitt liv å INTE utelämnar detaljer.

Har precis läst Mia Skäringes bok som var just sådan, å jag ÄLSKADE den

2009-10-26 @ 17:02:43
URL: http://ninaruthstrom.blogg.se/
Postat av: clara

Jenny,du satte ord på det jag ville säga, att just ingen förlossning är den andra lik så varför då införliva människor som ännu inte fött barn i en tro av hur det kommer gå till.



Nina, jag är likadan, jag vill veta sanningen för jag mysäcklas av den. Men om man inte vill veta sanningen ska man inte få den "in your face" om man inte bett om den.



Julia, bra talat, bra talat från den sidan jag en gång stod på. :-)

2009-10-26 @ 18:06:59
URL: http://cklaris.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag kan delvis hålla med dig. Men det finns alltid folk som inte vill höra om olika saker. Det behöver inte vara just förlossningar. Det finns saker som jag helst skulle vilja slippa höra folk prata om. men skulle man göra alla till lags skulle man inte kunna prata om någonting alls ute bland folk. men visst man behöver inte sitta och prata högt så alla hör. Det håller jag med om.



Det du skrev i början däremot om att skriva om sin förlossning. Det hjälpte mig väldigt mycket att läsa detaljerade förlossningsberättelser under min graviditet inför min förlossning. Även de berättelser där det gått väldigt dålig. Jag kunde då förbereda mig för alla tänkbara situationer och acceptera redan innan att detta KANSKE händer just mig. jag anser att mycket kunskap om hur en förlossning skulle kunna bli är en smärtlindring i sig på något sätt. För mig var det i alla fall så. Man ju även välja om man vill läsa på internet eller inte. Men som sagt, det går inte i ett fikarum och då borde man kanske prata om något annat.

Oj vad mycket och svamligt det blev. Nu har nog min pizza kallnat. Intressant inlägg förresten.

2009-10-26 @ 20:10:17
URL: http://lasmignu.blogg.se/
....................

Du glömmer väl inte bort att du kan bli prenumerant på min blogg på bloglovin.

bloglovin

Kommentera gärna men lämna ett namn så jag vet vem du är.



Kommentera inlägget:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

bloglovin
Trackback