Julens smarrigaste lussebullar
2010-12-05 @ 19:38:33
ca 30 bullar
50 g jäst
5 dl standardmjölk
150 g smör
250 g kesella
1 1/2 dl strösocker
2 kuvert saffran (1 g)
1 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
russin efter behag
eller pärlsocker och mandelmassa blandat med smör efter behag.
1 ägg
Smula jästen i en bunke, smält smöret och häll sen i mjölken, värm till 37 grader. Häll i lite av degvätskan i jästen och rör tills jästen löst upp sig häll då i resten.
Blanda kesella, socker, saffran och saltet. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta degen smidig och blank. Låt sen degen vila övertäckt i 1 timme.
Dags att baka, börja med att knåda degen med handlovarna i några minuter innan kreativiteten får sätta fart, snurra, vrid, gör dom stora eller små men blanda inte storlekarna på samma plåt.
Vi gjorde halva som vanliga lussekatter och resten som vanliga bullar fyllda med mandelmassa och smör. Låt vila igen under handduk i ca 45 min, ca till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 225 grader.
Penlsa bullarna med ägget och skjuts in i ugnen! I ca 5-8 min, låt sen svalna på ett galler.
Receptet i grunden innan ändringar kommer från Vinterns söta.
Kommentarer
Postat av: Emmelie
Du får de alltid o se så himla lyxigt ut. Dig skulle jag vilja fika oss! ;)
Postat av: Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan
JÄTTEFINA!!!
Postat av: clara *författaren*
Emelie, du är så välkommen på en fika så! :)
Tack Nina!
Trackback