-

Recept på LCHF müsli

2012-05-31 @ 13:31:58
LCHF frukost
Att äta äggröra och omelett dagarna i enda är himla trist efter ett tag kan jag lova. Så jag var tvungen att utveckla min frukost, och ni älskar jag den! Eller snarare, hela familjen älskar den, alla vill ha hallon i yoghurten och god müsli. En bra start på dagen.
Du behöver till ca 1 liter:
2 dl solrosfrön
2 dl linfrön
2 dl pumpakärnor
2 dl sesamfrö
2 dl hackade, osaltade mandlar eller nötter
ev. kokosflingor el. kanel.
Blanda alla ingredienser. Variera mängden frön efter eget behag. Och stek dessa i stekpanna eller i låg värme i ugnen för att få en krispigare yta. Förvara i tätsluten förpackning.
Servera med:
Naturell yoghurt, och bär. atips är att ta fram så mycket bär som önskas kvällen innan (om de är frusna) och låt dom stå i kylen över natten.

Kärlek!

2012-05-30 @ 10:06:09
Tänk att en så liten person kan rymma så mycket kärlek!

Gör det som får dig att bli lycklig.

2012-05-28 @ 14:56:03
Ibland oroar man sig för vad andra ska tycka och tänka, men vad spelar det för roll vad andra tycker när det enda som är viktigt är att jag trivs och mår bra med den jag är. Jag vet inte hur ofta jag och Johan brukar titta på varandra och nämna hur lyckliga vi är för att vi fick Max just när han behagade att komma till oss. Att han gjorde oss till en familj tidigt i livet, men inte så tidigt att vi inte hade hunnit sansa oss och känna oss färdiga med ungdomslivet. För ett tag sen hade jag svårt med att acceptera att det faktiskt lär dröja mycket mycket länge tills att vi kan vara spontana och galna utan barn i hasorna. Men nu har vi hittat något som är vårat som fyller våra liv, att laga extra fin genomtänkt middag är en sådan sak, eller gå långa kvällspromenader med barnen i vagnarna genom innerstan med alla gamla gränder. Eller att bara ha en tv fri vecka, att istället sitta på balkongen med något gott fika och vänta in mörkret. Jag trivs när jag inte bara springer längs med livet, eller än värre är när man känner att man springer ikapp med livet. Jag vill hinna se vad som ligger i diket längs vägen, hinna ha långa samtal med goda vänner, kunna titta på klockan och säga "det kvittar när barnen somnar, vi får väl sova längre imorgon", att kunna unna sig gott trots att man vill gå ner i vikt för det viktigaste är att komma ihåg att livet går inte i repris det vi gör nu är det vi kommer minnas när benen inte orkar bära oss. Att våga satsa att våga ha ett stort bröllop trots att en pluggar och våga samla varenda krona för att sen kunna minnas denna dag som vi så slängtat efter. Att våga gå emot strömmen och skaffa barn trots att inga vänner har barn eller ens har planer på att skaffa några. Att våga säga att det vi har är gott nog och att ordet perfekt finns bara i fantasin. Jag tror att människor i allmänhet skulle må bättre om de skulle kunna koppla bort ordet perfekt, att inse att det är just det ordet som gör människan besviken, gång på gång. För ingen är perfekt och livet är inte perfekt, så är det bara. Men däremot är det viktigt att våga satsa för att vinna och kunna vara glad för det man har. Den enda som sätter gränserna är du och du avgör vad som gör dig lycklig!

När surdegsbrödet är några dagar gammalt.

2012-05-26 @ 08:34:35
Så har jag världens bästa förslag på vad ni gör med det. Antingen så rostar ni det, det blir en riktigt god rostmacka, varning på att den blir mycket varmare än vanligt rostbröd. Eller så gör ni grillade mackor med bireost, salami, marinerade vitlöksklyftor, soltorkade tomater och annat som man gillar i. Serveras med en sallad till. Det var så himla gott att det var inte klokt! Kan lova att denna rätt kommer avnjutas vid flertalgånger på våran balkong i sommar.


Trendmedvetna Hugo.

2012-05-26 @ 08:26:01


Tänk att min snart tvåring är så sjukt trendmedveten, han piffar och donar. Helt plötsligt hade han pimpat sin napp med ett halsband så höll nappen runt halsen. Och sen sa han "fota mig snälla mamma och lägg ut det på bloggen så jag kan inspirera andra knoddar, snälla!" Och eftersom jag vill utveckla hans kreativa sida så varför inte liksom. Så varsågod och sno på! Idag är det ett sjukt bra väder för att fortsetta pimpa, piffa och pyssla så idag hittar ni nog familjen en längre stund runt bordet med allt vad pyssel betyder och vi kan nog säkert hinna slänga ihop en liten kaka också, för stranden blir det iaf inte. Vädergudarna bjuder då inte på sol idag.

Det finns ett paradis.

2012-05-25 @ 13:54:18
Inte så långt bort, det är mitt Gnisvärd. Där finns lugn och ro, frid och där står tiden stilla. Allt har sett likadant ut sen jag föddes och sen långt innan dess. I år firade vi för första gången valborg där och det lär vi göra om. Så otroligt vackert!

LCHF frukost

2012-05-24 @ 08:35:53
LCHF frukost

Idag bjöds det på frukost på balkongen, tänk att vi redan kan sitta ute och äta strax efter klockan sju på morgon utan att frysa. Annars brukar jag äta omelett till frukost men nu var det dags att utveckla det hela lite. Så det blev naturell yoghurt med hallon och frömüsli, och det det åt vi lchf bröd som var riktigt riktigt gott och va mätt jag blev! Brödet bakade Johan igår för första gången så det hela var lite av ett expriment men jag kan lova att det var inte sista gången vi gjorde det. Här har vi sommarens frukost helt enkelt.

LCHF bröd
Recept på brödet kommer så småning om.

Röda dojjer och kluriga svar.

2012-05-22 @ 09:59:42
Jag vill se ut som min pappa, heter det ofta här hemma. Max ska klä sig som Johan, med skjorta till dagis och han älskar att känna fin. Därför vill han nu ha sin prinsessklänning på sig när vi gifter oss så att han och jag kan ha klänning samtidigt. Söta, rara, fina unge! Hur i hela världen motiverar man sitt barn att inte bära denna klänning när han tycker att jag får bära en helt underbar prinsessklänning, det är ju faktiskt orättvist på alla plan. Men klurigt nog kom jag på att det är ju faktiskt bara jag av ALLA som kommer till bröllopet som får ha prinsessklänning den dagen, där tyckte jag att jag var himla smart.
Han säger så mycket kul nu för tiden, stora tankar från en liten filosof. Det är mammas gosse det. Vi gillar att vrida och vända och fundera på saker han och jag. Men vi är även drivstarka och har vi hittat ett mål så tar vi oss dit på ett eller annat sett. Hinder är till för att ta sig runt eller över.

Ett lyckat lördagsbröd.

2012-05-19 @ 22:13:32
Igår bakade jag ett surdegsbröd som var helt i sin egen klass. Oj oj oj säger jag bara! Hur i hela världen kan man banta när man kan baka bröd som dessa??


Den blomster tid nu kommer.....

2012-05-19 @ 21:50:27
blomster tid
Ikväll på promenaden fick jag syn på detta, syrénen är bara dagar från att slå ut med sin prakt och sin doft. Då luftar det sommarlov, härliga minnen. Men vem har inte det, de flesta av oss minns nog sommarloven med ett leende på läpparna så där jag jag nog inte nå vidare unik. Jag spenderade alla mina somnar i Tofta i familjens sommarstuga och framförallt på stranden, först ner, sist upp. Varje solig dag fanns vi på stranden, var det dåligt väder lekte vi i skogarna som fanns runt omkring eller gick till Bysen (mini Ica-butik) med farfar och köpte glass. Underbara somrar. Därför är jag så glad att mina småkillar får chansen även dom att vara i Tofta och känna dess lugn.

Man väljer själv.

2012-05-16 @ 10:03:24
Vardagslyx är något som är viktigt. Att piffa till livet lite gör att man orkar med snoriga och hostiga ungar lite extra. Ibland är det att stänga av tvn och tända ljus istället, ibland är det att ta en promenad och ibland är det att överraska den man älskar med en extra fin drink. Vad gör ni för att skapa vardagslyx?

Längtar efter att få jobba hela sommaren!

2012-05-14 @ 21:36:26
Och det är sant! Jag har som ni vet fått sommarjobb på förlossningen/BB och jag bara längtar efter att få börja, få veta mer om mina arbetsuppgifter och få dela all lycka med alla nyblivna föräldrar och få kämpa med dem hela vägen. Få visa föräldrarna hur de badar sina små, byter på dem, matar dem, tröstar och ge dem en knuff i självförtroende till det nya livet som familj.
Johan ska ta både pappadagar och semester i sommar så han och småkillarna kommer vara hemma och ha sommarlov. Det behöver de alla tre. Tror att det blir himla bra för hela familjen. Inget dagis, inga tider (förutom mina arbetstider), lite ombytta roller så att säga. 

Hugo
Finns det något vackrare?

Tänka sig att jag ska jobba med dessa små mirakel hela sommaren, få känna deras lukt, njuta av deras pyttighet och deras magiska tabula rasa. Det är det vackraste som finns på denna jord om du frågar mig. Får två hjärtan föds ett nytt hjärta, för nog är det inte bara gener som kommer ut. Det är en liten människa med känslor redan från första stund men som ändå är just ett oskrivet bland som kommer formas av sin omgivning och sina förutsättningar att kunna förverkliga sig själv.

Jag tänker även en del på hur det kommer bli att ta hand om de som kommer in med sena missfall, eller där bebisen dött i magen eller inte klarar förlossningen eller föds på tok för tidigt. Hur ska man kunna dela deras sorg utan att själv bli ledsen? Vad säger man till dessa människor som precis förlorat det enda av betydelse i deras liv, deras barn? Själv har jag aldrig hade något missfall, trots att det var nära en gång, inte heller förlorat någon av mina barn så jag kan aldrig sätta mig in i vad de känner jag kan inte ens föreställa mig en enda dag utan mina barn. De båda håller mitt hjärta med järntag och den känslan vet jag vad den är värd. Den är värd allt materia i världen.

Så som ni förstår försöker jag peppa mig själv inför sommaren och vad jag kommer få möta. Jag tror att jag kommer kunna göra nytta på avdelningen och jag längtar dit och vill börja imorgon! Men det är först den 4 juni som jag börjar min introduktion. Så tills dess får jag fortsätta längta.

Livet på en pinne i Stockholm.

2012-05-14 @ 19:10:55


I fredags morse tog vi båten mot fastlandet och styrde vår kos mot den kungliga huvudstaden för solsken och regn under långa promenader och inte minst Skansen som Max längtat efter sen vi var där senast. Han älskar verkligen den platsen. Det gör ju vi med och det är nog tur med tanke på att det regnade till och från. Fördelen med regn eller mulet när man är på Skansen är att djuren är pigga, björnarna busar, aporna leker tittut med barnen, järven struttar runt och påminner mig att jag är totalt chanslös om den bestämmer sig för att rymma och vill döda just mig. Varför tror jag alltid att alla djur vill döda mig, jag har aldrig någonsin varit elak mot något djur, knappt rört något djur alls faktiskt men ändå är jag så rädd för dessa krabater. Två gånger fick familjen skämmas för mitt hopplösa beteende.... Jag blir så trött på mig själv.... Suck.... Det första djuret var helt oväntat en liten harmlös ekorre, ekorre??!!! Den var så sjukt tam att den gick fram till oss och ville ta på Hugos vagn som han satt i, då såg jag framför mig hur den lille rackarn skulle hugga tag i mitt arma lilla barns ansikte och sen skulle jag stå där och varken våga ta bort kräket och med största sannolikhet skulle jag nog svimma av skräck. FY FAN för dessa opålitliga små djur! Sen skulle vi gå in till aporna mfl vilket vi aldrig gjort tidigare eftersom det kostar extra och nu tyckte att barnen skulle få ut tillräckligt av det och hej hallå va fint det var! Hugo upplevde terariet så harmoniskt att han passade på att bajsa så det stank i hela lokalen.... Men var kommer då mina fobi i i detta harmoniska senarium? Jo det börjar med att man går in i en megabur med lemurer. Den första satt och åt mango så fint, men nästa som jag fick syn på kom i minst 200 km/h farandes i en lina i taket och där satte paniken in, dessa djur är ju snabba och jag var ytterst utsatt i deras närvaro och bestämde mig för att inte skrika i panik rätt ut i luften så jag bet ihop för att varken skrämma barnen eller lemurerna och la benen på ryggen och kastade mig för trapporna och sprang med andan i halsen ut ur rummet . Det var hemskt! Undrar hur det kunde bli såhär illa? Jaja, jag överlevde och kommer INTE göra om det. Tur för mig att Johans bror Niklas var med oss hela dagen som fick ta över då jag försvann. Även om jag inte hade blivit sådär skrämd av djuren så var jag lika glad ändå för att han var med, vi ses inte så ofta nu när han bor där uppe och vi på ön.
Övriga tiden spenderades på olika fik som Vetekatten, NK och ett ställe som bakade macarones, jisses va vi har ätit! Och då ska vi inte tala om all snabbmat.... Det kommer bli hårda dagar nu framöver kan jag lova..... Men motion fick vi iaf, vi gick nog till Stockholms varje hörn, till slottet, till Djurgården, Östermalm, gamla stan, vilse en stund och sen till hotellet som för övrigt var helt ok med tanke på att det var gratis.
Denna helg var precis vad vi behövde, få tanka närhet, få imponeras av hur barnen utvecklats och kunna visa dem frihet under ansvar, få äta gott och gå långa promenader utan att ha tiden som skulle passas. Att inte köpa ett enda klädesplagg tillhör inte vanligheterna vill jag lova, men nu sparas så mycket som det bara går till bröllopet och då kan till och med jag gömma plånboken för en tid.
Att dessutom ha lämnat bilen hemma var en frihet, vi behövde aldrig tänka på parkering eller långa köer, barnen älskade tåget och vi kunde båda passa på att vila där.
Så detta betyder att vi är fulladdade med energi nu och vi är redo för det sista rycket i skola, jobb och dagis innan sommaren knackar på dörren.

Gudarna är äntligen på min sida

2012-05-09 @ 12:51:25
Nu är det medvind vill jag lova! Jag dansar fram!
Idag var det dags för patofysiologi tentan, terminens stora hemska fasansfulla tenta om alla sjukdomar och konstiga tillstånd i kroppen. Imorse ville jag kräkas, det kom upp gamla dåliga minnen då jag tycker att jag gjort tillräckligt med så har det visat sig att jag ändå inte duger med mina kunskaper, men idag fick jag glänsa! Och som jag glänste, 38 (!) hela frågor och jag svarade på alla utom en, har säkert fel på några men vad gör det när Godkäntgränsen går vid 60%? Jag sätter ju skiten!! Så jäkla skönt!
Och eftersom jag inte behövde mina tre timmar till tenta åkte jag på lunchspinning som jag var faktastiskt duktig på, jag cyklade som en galning och dessutom var jag enastående på alla frågorna Håkan ställde, nästan så det blir pinsamt men jag behöver inte säga att det var musikaltema va? ;-)
Så vad kan gå fel idag?? Gudarna är med mig, jag har vind i seglet och jag mår B R A!
Så nu blir det dusch, mat och sen ska Andreas (som jag har att tacka framgången på tentan) köra mikrobiologin som är nästa kurs. Vi har gjort provtentan och den har vi redan klarat. Så vi räknar med att läsa in denna kurs redan denna veckan och bara plugga på den nästa vecka. Och ikväll ska jag åka och provcykla på en riktig cykel som jag kan cykla långt och fort med sen. Hoppas att den passar sådär bra som jag önskar!
Dessutom ska jag bjuda småkillarna på extra god mat ikväll, Johan ska ut och äta med sin pappa så jag får lyxa med att ha småkillarna för mig själv. Gissar på att det betyder att det även blir biokväll hemma med popcorn med dem.

Det är inte möjligt!

2012-05-02 @ 08:32:48
Fan, fan, fan, F A N!! När jag var en fjortis hade jag pollenallergi (och all annan tänkbar och icke tänkbar allergi) till tusen. Jag grät mig igenom våren, snörvlade och kliade sönder mig. När jag blev gravid med Max försvann det, jag älskade mitt nya liv som naturälskare. Jag kunde för första gången i mitt liv uppleva våren på riktigt. Härligt! Så har det varit sen dess. Men nu??!!! Har dessa hormoner lämnat mig i sticket nu?? För här rinner näsan bara jag tittar ut genom fönstret, ögonen kliar och jag är så sjukt trött. Jävla histamin som inte fattar bättre!!
Så nu sitter jag och funderar över vad mina gamla allergitabletter hette. Om det kommer räcka med de receptfria eller om jag behöver träffa en läkare... Idag blev jag anfådd av att äta frukost, det är ett sådär bra tecken va? ;-)
Och till råga på allt så gick snudd på alla mina naglar sönder när vi fagade i Tofta i helgen. (Hej och hå, klagosång!)
Extra kul är att vi har en björkallé utanför fönstret........ Så vi gör såhär, jag går och lägger mig och så väcker ni mig i början av juni när allt är över, ok?