-

Det vackra och fredagar

2013-05-31 @ 10:36:00
Fredagar är något alldeles speciellt. För flera år sedan när jag var ute och vickade på dagis och skolor älskade jag att jobba fredagar. Detta för att få få man en kollektiv helgkänsla som alla delar med sig av, folk blir gladare och man önskar varandra trevlig helg. Att gå hem en torsdag var med andra ord rätt värdelöst, alla andra var som vanligt och själv tappade jag hela lyckoruset över att få vara ledig. 
Men nu har jag normala fredagar ett litet tag till innan det är dags att börja sommarjobba på Förlossningen, BB och gyn. Då blir det sjukhustider igen. 
 
Men idag.... IDAG är det faktiskt F R E D A G och vi har lovat barnen att efter dagis ska vi åka till hamnen och äta glass, gå en promenad till Botaniska trädgården och se hur den ser ut, strandpromenaden och så vidare. Vi ska ha fredag deluxe! Just nu är hela ön grön och det blommar i varenda hörn så det är bara till att passa på av njuta av stan innan alla badisar ramlar in och det blir full rulle. Jag har inte det minsta något emot turisterna men det som hela stan känner att det är lugnet före stormen och allt står redo att användas, lite som innan barn invaderar ett barnkalas som är fint dukat med allt som hör till. Så nu ska vi njuta av stan, ta det lugnt, chilla, vägra bråka om småsaker och bara va. 
 
Hemma börjar pionerna slå ut. Dom är så vansinnigt vackra! Jag tror att vackra saker får själen att må lite bättre. Det heter att man kan inte köpa sig lycka och det är sant i mycket men ändå blir jag glad varje gång jag tittar på dessa magiska stora marängblommor. 
 
Igår gjorde Johan och Hugo tacos medan jag och Max dukade fint på lilla verandan på framsidan, där satt vi sen i solen och bestämde att det var inte sista gången det blev middag där. Till och med buskarna på framsidan har nu fått karaktär och vi får ljus. Inte hade jag en aning om att jag var en sån jäkel på att frissera buskar men det är alltid när man överraskar sig själv med positiva saker. 
 
Slutligen nu så är det dags att sätta igång med surdegsbröden som ska bli frukost till helgen. 
 
SÅ TREVLIG HELG TILL ER ALLA!! PUSS!!!
 

Våga synas.

2013-05-30 @ 10:06:00
 
Något jag inte blir riktigt klok på är människors rädsla att synas.

Att våga ge komplimanger till de som finns omkring oss tex som att ”jag blir alltid så glad att av se dig glad” eller att någon luktar gott, har gjort bra ifrån sig och så vidare. Men likväl är många dåliga på att ta emot komplimanger utan ska direkt istället passa tillbaka med ”du med!” istället för att säga ”Tack vad glad jag blir när du säger så, jag älskar också den här tröjan!”. Jag kan uppleva att det ger ett ärligare mottagande av komplimangen än att då svara ”Och du har också en fin tröja idag!”. När jag får en sådan kommentar tillbaka upplever jag det mest som krystat. Varför har många så svårt att ta plats, få stråla för en stund och känna att någon uppskattar mig, det jag gör och känna att hen verkligen ser mig för den jag är och det jag gör.

Men samtidigt är det en balansgång, att inte överdriva komplimangerna. De ska vara befogade annars blir det bara löjligt. Att bekräfta allt någon gör kan upplevas som att man klappar hen på huvudet och sätter sig över. Jag brukar tänka att när min magkänsla säger mig att ”oj va bra gjort” eller ”men va fint” så bjuder jag även på det.

Efter min helvetespraktik på sjukhuset som jag hade för ett år sedan vågade jag inte vara den jag var, varken mot mig själv eller andra. Min självkänsla var som bortblåst, likaså självförtroendet. Jag som alltid varit stark och trivts med mig själv gömde mig bakom allt och alla för att slippa svara på frågor. Det tog mig flera månader innan jag vågade ge av mig själv igen. Jag kommer ihåg att när jag gjorde om praktiken sa mina underbara handledare som jag då hade på en helt annan avdelning att ju mer jag gav av mig själv desto bättre blev jag. Det var befriande att få höra det. Mer och mer vågade jag åter bjuda på mig själv, ta plats, våga bry mig och ha roligt. Steg för steg hittade jag tillbaka till mitt självförtroende och min självkänsla återfanns. Och varför berättar jag nu om detta? Jag har nu fått förståelse för alla som tror att de inte är värda att ta plats i livet för att någon har fått dig att tro det är en vidrig känsla. Att inte våga finnas till och dela allt det roliga som sker för att du är rädd att någon ska bli arg på dig så du tänker att det är lika bra att hålla tyst. Men nu vet jag att livet ger så mycket mer om jag inte håller tyst, när jag delar med mig av mig själv till min omgivning kommer de även göra det mot mig.

Numera får jag ofta fina, härliga kommentarer och jag älskar att dela livet med min omgivning. Vi lever bara en gång, det är nu vi är mitt i livet och har möjlighet att göra det vi själva bestämmer oss för. Så varför då inte ta chansen att synas, att våga dela livet med de vi möter. Det gör jag iaf!

 

För allra helst kan vi synas tillsammans!


Underbara älskade makalösa vår!

2013-05-29 @ 09:54:02
Vi är knappt inne i huset, all renovering som skulle göras skjuts mer eller mindre på framtiden, förutom tvättstugan som vi fixar med nu. Varför då detta val? Jo för att vi kommer aldrig in från trädgården där vi planterar, pysslar om växterna och umgås helst hela tiden. Vi älskar våran lilla trädgård, dessutom är allt så fint nu så man får helt enkelt inte gå miste om det.
 

Våran vecka i paradiset.

2013-05-28 @ 09:48:00
Äntligen har jag tid och möjlighet att dela med mig av våran vecka på Gran Canaria. En vecka med mat upp över öronen, sol, badande, skratt, vila och framförallt familjetid. Att få vara tillsammans och lämna kaoset hemma mitt i flytten visade sig bli underbart, få vila upp trötta kroppar som slitit och få ladda om. Men även att resa tillsammans med svärmor, svärfar och Johans bror Niklas var en gudagåva. De lekte med barnen massor och vi hade alla delat ansvar för våra små hulliganer. UNDERBART helt enkelt! Så här bjuds det på en hel radda med det vi fick uppleva. Vi var även på ett vattenland, men då fick kameran stanna hemma, där skrattade, skrek vi och upplevde massor av roliga ruschkanor av olika slag, vissa hade vi mer hjärtat i halsgropen i än andra men alla var så roliga. Skulle vi åka till Gran Canaria igen så blir det absolut ett besök där igen. Sen var vi med om en ökenstorm som kom från ingenstans och självklart dracks det sangria så fort det fanns chans till det. 
 
 
 
 

Mitt oglamorösa liv som tvåbarnsmamma....

2013-05-27 @ 08:33:00
Idag består min dag av en ända stort VARFÖR??? (Trots att jag vet svaret på flera av mina varför så tänker jag vara barnslig och tillåta mig själv tycka synd om mig)
 
VARFÖR ska det alltid upp och springas när man väl sagt god natt och barnen ska ligga fint i sina sängar och somna???
 
VARFÖR ska mamman och pappan börja med ohållbara hot för att barnen ska fatta att dom inte ska kliva ur sängen och istället koppla av???
 
VARFÖR kommer sen barnen in till våran säng och snurrar runt, sparkas, smackar upp en hand i ansiktet och sen snor mitt täcke???
 
VARFÖR vaknar de sen och börjar bråka med varandra i våran säng???
 
VARFÖR kan jag inte få vakna lugnt och utvilad i min säng utan att ha sovit på 15 cm längst ut på kanten utan kudde och då skulle kunna slippa ångest för dagen som komma skall???
 
VARFÖR kan barnen inte smyga ur sängen och sätta sig och leka en stillsam lek istället för pirater, skrika på varandra, brottas och sen ropa på sina föräldrar som redan gör sitt yttersta för att ens överleva natten som varit???
 
VARFÖR ska barnen alltid sitta och skrika om att de vill ha allt till frukost när man ändå ska truga ner varenda bit sen???
 
VARFÖR lär sig barnen aldrig att kaviar och leverpastej inte är en bra kombination på mackan???
 
VARFÖR hatar barn att tvätta händer och munnen efter att dom ätit och det åter blir en brottningsmatch???
 
VARFÖR fortsätter brottningsmatchen med rond två där man ska byta pyamas till vanliga kläder???
 
VARFÖR kan barnen inte vara hjälpsamma alls???
 
VARFÖR kan inte barnen förstå att deras mammas huvud håller på att gå i bitar och då kan smyga på tå, tyst önska henne en trevlig dag och hoppa in i bilen???
 
VARFÖR skriker barnen så att mammans huvudvärk övergår från normal huvudvärk till migrän för att de springer omkring som strutsar som fladdrar med armarna och skriker, vägrar hoppa in i bilen och istället tycker att det är orättvist att de inte får vara hemma som mamman???
 
VARFÖR är det endast ett lugn i vårat hem när barnen inte är hemma???
 
VARFÖR kan jag sen inte hitta någon inspiration till skolan och hur i helvete ska jag kunna hitta 5-8 vetenskapliga artiklar till skolarbetet???
 
VARFÖR kommer aldrig våran tvättmaskin och torktumlare som vi beställt???
 
VARFÖR tömmer barnen sina skor med sand i mitt på vardagsrumsgolvet???
 
VARFÖR lyckas vi inte hämta hem gräsklipparen som vi får låna av svärmor och svärfar så våran tomt slipper se ut som ett fridlyst änge???
 
VARFÖR kan jag inte vara sådär hurtig och vara ute och springa milen som alla andra mammor, när jag istället tänker frysa mitt träningskort för sommaren för jag har ingen möjlighet att träna nu???
 
VARFÖR är jag den klenaste morsan genom tiderna som gnäller över allt detta när alla andra tvåbarnsmammor tycks klara det galant???
 
VARFÖR VARFÖR VARFÖR VARFÖR???
 

Mammornas dag!

2013-05-26 @ 19:43:00
Hurra hurra hurra för alla mammor idag! 
Som jag blivit firad idag av familjen, med massor med kryddor som ska planteras och en rosenbuske som kommer bli fantastisk. Jag fick även frukost med rykande surdegsbröd.
Sen har vi haft äran att fira två kloka, roliga och vackra kvinnor idag. Först kom min mamma och pappa och hälsade på vi åt och pratade, så som vi brukar. Därefter avlöste Johans mamma och pappa för nästa fika. Vi har tur jag och Johan så har haft mammor som alltid brytt sig om oss, stöttat och som ännu följer oss i våra liv och vi hoppas och önskar att de kommer få finnas med oss länge länge länge. 
 
Visst är hon vacker min mamma! Till utseende är jag och mamma inte det minsta lika, men med åren blir jag mer och mer lik henne. Desto större barnen blir desto mer hör jag mina ord genom henne, uttryck och röstlägen hon använt mot mig och mina systrar. Min styrka i att våga mig in i saker kommer från henne, hur hon inte är rädd att testa nya saker. Hur hon liksom jag älskar barn och bebisar. Dock är en stor skillnad att hon svimmar bara hon tänker på blod och jag har inga som helst problem att ta hand om blod (sålängde det inte är Johan eller jag som blöder då viker jag mig direkt). Mamma är rolig, jag skrattar ofta tillsammans med henne, men mamma är även en fena på att torka mina tårar när livet är jobbigt. Hon är verkligen värd att fira, just för att hon är MIN MAMMA!
 
 

Under regnets smattrande satt vi i uterummet och åt surdegsbröd, brie, salami, skinka och en massor av annat gott till lunch.
 

Finns det något vackrare?

2013-05-26 @ 11:25:00
Här behövs inga ord........
 

Recept på knäckig rabarberpaj.

2013-05-25 @ 10:00:00
Varje år bara måste vi göra denna paj som är så otroligt god! Dessutom är den lätt och göra och alla gillar den. Jag vet att jag har lagt ut detta recept tidigare men det är värt att göra igen. Så håll till godo!
 
 
 
 
Knäckig rabarberpaj:
 500 gram rabarber ska delas i småbitar, lägg dem i bra pajform. Strö på lite socker.

Smält 150 gram smör
Häll i 0,5 dl sirap och 1 dl grädde, vispa ihop och dra av kastrullen.

Blanda detta:
2 dl mjöl
2,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl socker

Blanda nu smöret med mjölblandningen till en riktig smet.

Bred smeten över rabarberna, grädda i 25-30 min i 175 grader, tills ytan är lite knäckig.
Ätes med vaniljvisp eller glass eller inget alls.
 
(Den är faktiskt lite godare om den får stå en timme eller två innan den äts än om man äter den riktigt varm.)
 

Hat-Trick!! Högsta betyg IGEN!!

2013-05-24 @ 19:41:00
Idag hade jag betygsamtalet efter mina fyra veckor på Visby Vårdcentral Söder och en vecka i Hemsjukvården. Jag satte högsta betyg på alla bitarna utom en och det var för att vi inte hunnit gå igenom den så där blev det Godkänt. Men gissa om jag är nöjd!! Tredje praktiken på raken där jag sätter högsta betyg och det känns så bra! Man blir en bra student när man har bra handledare, när man får utvecklas, vara delaktig och känna sig välkommen. Och alla dessa bitar är fyllda långt över kanten denna gång, jag har utvecklats massor, jag har känt mig delaktig över hela perioden och jag har känt mig välkommen hos alla som varit inblandade i min praktik. Jag kommer sakna dem alla! 
Så ikväll blir det fredagsmys-bigtime!! 

Ungen kan cykla!

2013-05-23 @ 08:18:00
I alla fall några meter! I förrgår hade mamma och Max bestämt att de skulle träffas för att träna på att cykla. Jag har helt ärligt aldrig sett min mamma springa så snabbt och mycket på alla mina år. Hon går och gympar flera gånger i veckan men springer gör hon aldrig. Så detta var underhållande i dubbel bemärkning. De var borta en stund och när de kom tillbaka hade de verkligen lyckats! Han cyklade flera meter helt själv och jag tror att hela Terra Nova hörde hans och våra lyckorop.
 
Så största tack till mamma som med sin pedagogik, sitt lugn, värme och kärlek gjorde detta tillsammans med Max.
 

En bild säger mer än......

2013-05-20 @ 21:06:40
Att få ha Johan för mig själv under bröllopet i lördags kändes så himla bra, få skratta ihop, dansa och äta utan att någon liten var bajsnödig, snorig, nös ketchup på favorit skjortan och så vidare.... Ja ni förstår nog. Det är så sällan vi kan umgås med andra vuxna och bara slappna av och ha kul. En tjej som satt nära min undrade om jag verkligen kommer bli en bra barnmorska en dag, hon tyckte att jag var för genuint glad. Självklart skrattade jag tillbaka och bedyrade att även jag kan vara djup och allvarlig. 
Men i lördags fick tanka med glädje och att få dansa med släkt och goda vänner blir man varm i hjärtat av.
 
 

Min syster har blivit Fru Karlsson!

2013-05-19 @ 20:44:32
Igår var det dags för min syster och hennes Kalle att säga JA till varandra. Det var en magisk dag från början till slut. De bjöd på en dag som vi kommer bära med oss i våra hjärtan för resten av våra liv. Mer i detalj tänker jag inte dela med mig av här men såklart ska ni få se några gobitar från dagen. 
 
Det blev ett gäng bilder. Tihi!

Ett livstecken i varma vindar.

2013-05-16 @ 23:14:00
Vi lever och mår så himla bra! Vi har nu flyttat och vi älskar huset!!! Det är helt magiskt hur glad man kan bli för att få börja på nytt här i huset, få fixa i trädgården och så vidare. Samtidigt som jag har en alldeles underbar praktik med fantastiska handledare som utveckar och inspirerar mig. 
Varje kväll har vi varit utslagna hjältar hela familjen, men ikväll fick vi ork att ta en promenad runt vårat kvarter, klockan var åtta på kvällen och det var 17 grader ute och solen var påväg ner bakom träden. Så himla fint. Att vi dessutom stannade vid magnoliaträdet fick bli pricken över i:et. Ville knappt gå därifrån. 
 Imorgon skriver vi det sista på lägenheten och lämnar över nycklarna till nya ägaren av lägenheten. Gissa om det känns skönt? Sen är det färdigt och vi kan lägga all tid och tanke på huset. Mer om planer om saker som ska göras och hur det ser ut kommer ni få se framöver. Men en sak kan jag lova. Vi har hittat hem.