-

Vad är det för fel på er föräldrar, SKÄMS!!!!

2011-10-11 @ 10:15:31
Häromdagen damp det ner ett brev till Hugo, han är kallad till tandläkaren (!) och med kallelsen fanns en förklaring om att öns treåringar har så dåliga tänder att man nu måste kolla även ettåringarnas. Det är inte klokt! Ett år.... Då har man haft sina tänder i några månader, Hugo har nu tio tänder, det vill säga att han är halvvägs i antal av sina mjölktänder. Max har hatat borsta tänderna grejen jämt, nu som först ställer han sig fint på pallen och låter mig borsta, Hugo däremot blir jättearg om vi inte skulle borsta hans tänder med en gång efter Max borstat sina. Vissa perioder känns föräldraskap som att man bara arbetar i motvind, det enda man får hör är "vill inte, nej, dum, nej, vill inte!" men det finns en anledning att barn inte är myndiga förän de är 18 år. Det är föräldrarnas jäkla plikt att sköta om barnens hälsa! Så vare sig ungen vill eller inte så borstar man, för som förälder borde man veta bättre än så att ett barn inte kan besluta själv om det ska borstas eller inte.
   Likaväl att detta socker som föräldrar petar i sina ungar i tid och otid förstör barnens tänder (och hela kroppen för den delen). När jag jobbade som vikarie på dagis hade vi föräldrar som lämnade nappflaskor med multivitamindryck för "att barnet inte drack vatten". Barn dricker vatten om man lär dom det från början, allt annat handlar bara om föräldrars dåliga självdisiplin. Multivitamindryck är vatten och socker, samma skit som saft! Och där håller jag med en barnsköterska på barnmottagningen som sa "saft är för sjuka barn, vatten för friska", sjuka barn behöver extra energi därav saften, ett friskt barn får i sig energi av maten. Barn som hela tiden utsätts för socker får bruna tänder som ruttnar, jag har sett det och det är hemskt när ett fantastiskt litet barn ler mot en och istället för vita små tänder ser man bruna stumpar, det gör ont hjärtat av att se på och inget kunna göra. Vet ni att i chokladflingor som man har till fil är det högre koncentration socker än i en chokladkaka och det säljer butikerna som alternativ till frukost för barn. Föräldrar behöver bli mer kritiska till vad våra barn får i sig och barn behöver några chanser för att lära sig nya smaker, så ge det inte bara en chans, ge flera!
Nu menar jag inte att det är totalt Mc Donaldsförbjud, eller att vi ska bojkotta saft och socker i alla brädder. Lagom är bäst, någon gång ibland är helt ok att unna sig och vad är det för fel på det gamla hedeliga lördagsgodiset?? När Max nyligen var vid tandläkaren för sin treårskontroll fick vi beröm för att han fick lördagsgodis, då får han ett Kinderägg och det tycker han är veckans höjdpunkt, sist åt han inte ens upp all choklad utan det blir så mycket mer än att kasta i sig godiset. Och skulle det bjudas på mer godis så är det lördag som gäller. Läsk dricker han inte alls, det är vuxendricka hemma hos oss. Han ser på läsk som på alkohol, ingen som hör barn till. Därför blir det heller inget bråk om den saken.

Så kom igen nu föräldrar, ta erat ansvar och borsta de små grynen i munnen på era älsklingar, framförallt för deras skull! Det kommer löna sig för såväl kommunen som inte behöver lägga onödiga pengar på att laga små tänder och träffa alla ettåringar helt i onödan, för trots allt lite sunt förnuft skulle kunna rädda många munnar.


Kommentarer
Postat av: Sandra R

Jag förstår dig! Många i vår omgivning, nära förskolan, tycker att vi är tramsiga som inte vill ge godis mer än på lördagar. Samma med läsk. Vår som som är fem år får inte dricka läsk för oss. Men på förskolan serverar de glatt läsk när det är högtider, som jul och påsk. Och de ger godis vid samma högtider. Det spelar ingen roll om vi säger att det är vårt ansvar att sköta den delen för, "barnen tycker ju att det är så roligt". Tro f*n att de tycker det. De skulle säkert gilla att köra bil och skjuta med vapen också...

Lördagsgodis och saft, på sin höjd, räcker långt.

Tråkigt att barnen ska behöva lida för att deras föräldrar inte tar sitt ansvar så att barnen kan växa upp och leva ett bra liv med frisk kropp. I den mån det går.

2011-10-11 @ 14:26:14
URL: http://www.aresmamma.se
Postat av: Helena

Du har så rätt, ta ert ansvar föräldrar!!

2011-10-11 @ 20:46:54
....................

Du glömmer väl inte bort att du kan bli prenumerant på min blogg på bloglovin.

bloglovin

Kommentera gärna men lämna ett namn så jag vet vem du är.



Kommentera inlägget:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

bloglovin
Trackback