-

Förbannade friförskolor!

2010-09-22 @ 10:57:34
Än en gång har jag tröttnat på dessa fria förskolor som inte har några egna lokaler och gårdar. Vad är det för ett jäkla sätt att ett helt dagis tar upp dom få allmänna lekplatserna som finns i våran lilla stad och dessutom är otrevliga på kuppen??!!! Jag blir så arg! Flera gånger det senaste året har både jag och Max fått ta emot otrevliga kommentarer från ungar som tycker att lekplatserna är deras, så fan heller! Min unge har om inte mer rätt till att gunga, åka rutchkana och leka i sandlådan än vad dom har för han har ingen annan stans att va, medan dom borde ha en utegård att va vid eller om inte annat inse att allmänna lekplatser är just allmänna!
  
    Och då tänker man att barn är barn och barn kan inte alltid veta vad som är rätt och fel, MEN det borde personalen veta för det är dom som dragit dit ungarna, men vad finns då personalen, på en bänk, fikandes (!) och har noll koll på vad deras ungar gör och hur de uppför sig. Undrar om förläldrarna som valt dessa förskolor vet vad som händer om dagarna, jag hade blivit så besviken om Max hade gått där, vilket i och försi inte skulle hända ens från början för jag skulle aldrig vilja sätta mina barn i en privat föskola då jag tycker det är skönt att veta vad jag får. Innan vi väntade Max jobbade jag som vikarie på olika förskolor och skolor och därav fick jag träffa på både förskolor som har allt man önskar att alla förskolor skulle ha, samt ställen som hamnade på min "svarta lista", vilket för mig betydde att jag inte satte min fot på igen. Så på så sätt var det skönt att Max hamnade på ett dagis som jag aldrig jobbat på innan, jag hade inga förutfattade meningar om varken personalen eller vet var alla saker finnsså när jag kommer dit är jag Max mamma och inget annat. För Max mamma är jag dygnet runt alla dagar och jag vill hitta på roliga saker tillsammans med honom och få se honom utvecklas under så många timmar som bara går och det finns inget som gör mig så ledsen och arg som när vi möter på andra barn som är elaka och aldrig har jag mött andra barn som uppför sig så illa som dessa ungar som är på lekplatserna, jag tycker det är irriterande att jag som Max mamma ska behöva säga till dessa barn att Max också har rätt till att vara där.
 
   Då kommer min fråga hur i all världen får man tillstånd att starta en förskola när man inte har någon egen uteplats utan istället ska ta upp dom allmänna lekplatserna där föräldrar ska va med sina barn och träffa andra vuxna och barn. Man som förälder ska inte behöva avvara en lekplats för att man vet redan innan man gått dit att förskolorna ockuperar varenda vrå. Så var ska då vi föräldrar med små barn hålla till? Det är inte alla barnfamiljer som har en stor trädgård där man kan leka och vad jag alltid trott så är dessa lekplatser till för alla, annars tycker jag att man ska starta något bokningssystem på dessa platser för att först tala om för Max att vi ska gå till lekplatsen och han blir jätteglad till att vi kommer dit och barnen skrämmer oss båda genom att uppföra sig som snåla apor. Självklart ska förskolor kunna göra utflykter till andra lekplatser men då ska personalen vara vaken och närvarande hela tiden, speciellt när det kommer andra familjer dit. Jag blir glad av att höra att Max dagis tagit sig från gården (med tanke på att dom har kanske Sveriges tråkigaste dagisgård) och då hoppas jag att dom inte ser allt som deras revir. 
  
  Så jag hoppas att personalen för dessa privata förskolor vaknar till snart annars kommer jag konfrontera dom utan tvekan för det är inte meningen att vi ska få skit av deras snorisar.

Ropen skalla lekplatserna är åt alla!!

Kommentarer
Postat av: Jenny

Skriv en insändare! Det där var ju slående. Undra om vi är enda privata förskolan med gård..?

2010-09-22 @ 12:49:58
Postat av: Annica

håller med dig.. tycker du ska skriva en insändare.

2010-09-22 @ 13:23:40
URL: http://anniicanilsson.blogg.se/
Postat av: malena

trist tycker jag att du känner så här visst har alla rätt att vara i våra lekplatser, men ebbe går på privat förskola och han stror trivs och vi trivs med personalen, kanske var det dom ni mötte vad vet jag. Men dom har en gård dock en super liten.

2010-09-22 @ 16:07:19
Postat av: Lovisa

Här hos oss har varken kommunala eller privata förskolor egen gård...

2010-09-23 @ 22:31:04
URL: http://Lofsan.wordpress.com
Postat av: Johanna

Hemskt att barnen är otrevliga, så skall det absolut inte vara. Å jag anser oxå att alla förskolor oavsett vem som äger dem skall det finnas bra lekgårdar. Det borde vara en regel.

Men är det pga att de går på friförskolor som barnen är otrevliga? Är det inte för att deras föräldrar inte lärt dem hur man beter sig mot andra barn snarare?



Tycker det här har mer med uppfostring att göra än att dom är och leker på lekplatser för allmänheten. Jag vet flera kommunala dagis som går till allmänna lekplatser så det kan ju varit ett kommunalt dagis likaväl. En lekplats är ju inte bara för mammor och pappro och barn utan just för ALLA!



Tycker att du konstiga fördomar och målar upp friskolor som ett sämre alternativ med sämre personal och sämre verksamhet. Trist! Jag har hört historier om kommunala dagis där fröknarna fikar och inte har koll på barnen.

Jag har vänner som är utbildade lärare precis som jag som jobbar i både kommunala förskolor som friförskolor, å vitt jag vet har de alla samma utbildning. Å blir jag en sämre lärare om jag börjar jobba på en friskola i framtiden än när jag jobbat på de kommunala högstadieskolorna.

Förstår inte riktigt ditt resonemang då det spretar i vad du egentligen tycker är dåligt.

Tror det flesta barn, någon gång i livet kommer bete sig som "snorisar" även dina. Så det är ju bra att vuxna som du och andra som ser vad som händer och reagerar på ett bra sätt kan förklara att så där gör man väl inte... Det är små barn vi pratar om.

2010-09-24 @ 14:04:17
URL: http://vitahusett.wordpress.com
Postat av: clara *författaren*

Nu är det såhär Johanna att jag har jobbat i flera år på olika förskolor runt om på ön till en början med så jag är inte helt grön när det gäller vad man kan begära av ett dagis och inte. Och jag är fullt medveten om att det förekommer personal även där som hellre fikar än att umgås med barnen. Men att strategiskt besöka två av stans mest besökta lekplatser flera gånger i veckan tycker jag är fel och som jag skriver så klandrar jag inte barnen över deras beteende utan personalen. Det finns många barn i vårat samhälle som träffar sina dagisfröknar mer än vad de träffar sina föräldrar så nog kan man lägga ansvar på personalen i uppfostran också.

Och avslutligen vill jag säga att mina snorisar är inte bättre än några andra snorisar, skillnaden är bara att jag ännu har möjligheten att stoppa dom från att vara elaka mot andra barn, för elaka barn blir lätt en dag elaka vuxna om ingen bryr sig om dom.

2010-09-24 @ 23:07:49
Postat av: Johanna

Clara, jag säger inte att du inte har erfarenhet, ifrågasatte bara det du kastade ur dig om friskolor, att man vet vad man får i kommunala men inte i de andra. För det är inte faktabaserat.

Säger inget om att du inte har erfarenhet. Du har säkert sett saker när du vikarierat. Men ur pedagogisk verksamhetssyn har ju friskolor samma krav på sig som andra skolor. Sen kanske Montissori har en sådan liten gård att de väljer Almedalen om eftermiddagarna tex men gör det hela verksamheten sämre?

Hade jag jobbade där hade jag gärna sett att föräldrar kom fram och berättade hur vissa barn beter sig så man kunde korrigera det. Svårt att ändra ett beteende om man inte vet vad som pågår. Sen kan gulliga väluppfostrade barn oxå ibland bli retstickor och snorisar ibland, det handlar om att testa gränser, man är ju tyvärr inte som mamma och pappa vill jämt. Hur mycket kärlek man än får.

Men jag gillar ditt tänk, jag har precis samma själv gentemot min dotter, ge henne vad jag fick som barn. Klart man vill att ens barn alltid skall vara snälla men ibland slåss, bits och bråkar dom trots all kärlek dom får. Då måste vi bemöta det på ett bra sätt för att hjälpa dem.

Tycker absolut du skall säga till nästa gång på ett trevligt sätt, då lyssnar dom säkert oxå. Blir man utskälld gör det nog bara att man inte lyssnar.

Förstår att man som mamma vill skydda sitt barn och blir arg när man ser dom ledsna.

2010-09-24 @ 23:51:14
URL: http://vitahusett.wordpress.com
....................

Du glömmer väl inte bort att du kan bli prenumerant på min blogg på bloglovin.

bloglovin

Kommentera gärna men lämna ett namn så jag vet vem du är.



Kommentera inlägget:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

bloglovin
Trackback