-

Kille som lucia?

2009-11-14 @ 22:20:59
Ikväll var vi på middag hos mina föräldrar, god mat, gott sällskap och en intressant diskussion mellan mig, mamma och lillasyster Hanna. Vi pratade om hela grejen med luciaspektaklet.
Måste det vara en tjej som är lucia? Ska killar också får lov att vara lucia eller är det en tjejgrej? För om det ska vara jämnställt måste väl även killar ha rätt att kanditetera som årets lucia? Eller är det som min mamma tycker "en tradition" och därför bör den bevaras som den är?

Jag för min del skulle säga att det är fritt fram för vem som helst att söka som årets lucia. Kille som tjej. Det finns ju tjejer som känner sig som killar och så finns det killar som känner sig som tjejer och dom flesta av oss känner oss som det kön vi är födda i. Ja jag tror att flickor är mer vårdande och pojkar mera rätt fram, men jag tror att gränsen ofta för olika personer är olika stark om hurvida man är vårdande eller inte. Man ser en tydligen uppdelning av detta i luciatåget, med tärnor (flickor), stjärngossar (pojkar) och sist tomtar och ibland några bagare (några flickor och några pojkar)
Därför tycker jag det är fel att bara tjejer får söka rollen som lucia. Jag själv vill aldrig mötas av att jag inte får söka en roll för att jag har fel kön. Men ändå så vill jag helst se den där söta tjejen stå där och ha stearinet rinnandes ner i håret och så hoppas alla att hon inte ska svimma av nervositet eller av värmeslag, hon ska bara stå där och se sådär oskyldig ut som bara en lucia kan. Bäst av allt är lucian som går på tv tidigt på morgonen. Jag minns hur jag och mina systar samt mamma gick upp extra tidigt den morgonen och fick lussebullar till frukost, sen satt vi som trollbundna framför den vackra sången och lucians skönhet, man såg genom tvrutan hur god hon var utan att hon ens sagt ett ord. Samma sak med alla tjejerna som iår finns med som kandidater här på ön, ALLA dom har mormor Lena, mamma, pappa, pojkvännen eller något liknande som idoler, bara det tyder på hur froma dom är.... suck....
   Åter till ämnet. Killar.... Har dom rätt att vara med överallt? Har tjejer det? När man har enats om man har det eller inte så kan man enkelt ta ett beslut om även killar kan vara lucia, eller ska det som min mamma önskar "ett undantag" för traditionen skull. MEN hon tycker att det är okej med killar som på förskolan vill vara lucia men inte hedan efter, då ska det vara en tjej längst fram med ljus i håret.


Vad tycker ni?

Jag ser redan framför mig hur Max en dag kommer fnysa åt den löjliga dumstruten och istället titta med stora ögon på den vackra kronan och då kommer jag stå där bakom och säga "You can do it!".
Det är bara en själv som sätter gränser för vad man kan och vill göra.


Kommentarer
Postat av: Carola

Vi brukade göra exakt samma som din familj. Gå upp tidigt och äta lussebullar framför tvn på luciamorgon. Lätt en tradition jag ska föra vidare till mina barn. Kram på er

2009-11-15 @ 11:37:57
Postat av: Marion

För att skapa världsmedborgare och inte kön är det nog en relevant tanke att ge sina barn alternativet att vara vilken karaktär de vill i luciatåget. Klart små killar vill ha fina ljus på huvudet och de går ju att släcka och tända dessutom. Ta en titt på min blogg så får du se vad som hände när jag och min son hade denna diskussion. Man blir bara så trött ibland!

2009-11-16 @ 22:44:40
URL: http://www.allavackrabarn.blogspot.com
....................

Du glömmer väl inte bort att du kan bli prenumerant på min blogg på bloglovin.

bloglovin

Kommentera gärna men lämna ett namn så jag vet vem du är.



Kommentera inlägget:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

bloglovin
Trackback